Pustovanje v Mozirju

Pustovanje v Mozirju

Pustovanje v Mozirju ima dolgo tradicijo, saj prvi pisani viri, govorijo, da so mozirski Pustnaki bili aktivni že okrog leta 1891.

Po teh virih smo torej v letu 2011 praznovali 120 let pustovanj.

V zadnjem času, predvsem v zadnjih desetih letih, je Pust Mozirski močno obogatil dogajanje v kraju. Karnevalski sprevod, v katerega je vključena vsaj ena ali celo več krajevnih zgodb iz preteklega leta, je postal eden ključnih elementov pustnega dogajanja.

V krajevno zgodovino bo gotovo z zlatimi črkami zapisano leto 1999, po zaslugi Pusta Mozirskega, saj sta avtohtonost in izvirnost pustnih običajev pripeljala Mozirje v združenje evropskih karnevalskih mest (FECC).

V sled tega se Pustni čas tudi za mozirske pustnake prične, 11.11 ob 11 uri in 11 minut. Takrat objavijo program pustovanja za prihodnje leto.

Debeli četrtek

S pustovanjem pričnemo na debeli četrtek.

Na debeli četrtek je slavnostni začetek pustovanja v Mozirju, ko največjo vlogo odigra pustni ansambel Boj se ga, ki je v pustnih dneh pod tem imenom nastopal že pred drugo svetovno vojno.

Podeljevanje trških pravic

Ko gre debelemu četrtku nasproti že noč, se za pustnake prične eden izmed pomembnih dogodkov, gre namreč za podeljevanje trških pravic.

Vsako leto pustnaki izberejo enega priseljenca, ki je s svojim delom pripomogel k razvoju Mozirja in mu tako uradno prizna, da je postal Mozirjan.

Prireditev poteka na slavljenčevem domu. Tja se poda vsa pustna druščina “ferajn”; pustni župan, pustni predsednik, pustni podpredsednik, tajnik, vodja karnevala, vodja orkestra in celoten orkester. Čim več jih je, boj slavnostna je prireditev.

Pustni petek je dan za rock žur

Petek je dan, ko se pustnaki pripravljajo na naslednja naporne dneve. V zadnjih letih pa je novost, da pustnaki pripravijo veliko zabavo, rock žur za mladino, saj vendar prihodnost stoji na mladih.

Pustna sobota se konča z veliko gala maškerado

Sobotno dopoldne je namenjeno obisku sosednjih občin Zgornje Savinjska doline, ki so bile nekoč povezane v eno občino s sedežem v Mozirju, sedaj pa jih je že sedem. Zato si je Pust Mozirski priboril pravico povezovanja teh občin.

Velika gala maškerada se prične zvečer, ko v pustni prireditveni prostor prikoraka orkester Boj se ga in pooblasti ostale ansamble, da lahko za ta večer prevzamejo njegovo delo.

Na ta večer pustni veljaki izbirajo najizvirnejšo masko in jo nato tudi nagradijo. Glasba igra za staro in mlado in tako zabava traja vse do jutranjih ur.

Nedelja je dan za obhod trških mej ter za otroško maškarado

Nedelja se prične zgodaj, ko se pustnaki zberejo na mozirskem trgu. Vsi so oblečeni v pustne uniforme, tj. črn frak in bele hlače, pokriti pa so s črnimi cilindri. Vkrcajo se v avtobus in se odpeljejo na obhod trških mej. Več jih je, boljše je. Obhod trških meja pomeni obisk določenih krajev in domačij, ki so na obrobju mozirske občine in so pomembni za kraj. Pustnaki tako zaznamujejo ozemlje, ki jim pripada v kratkotrajnem vladanju. Obiski so v naprej najavljeni, tako si pustnaki zagotovijo dobrodošlico.

Pri vsakem postanku pustni orkester odigra skladbo, ki je za vsak postanek posebej določena.

Ko je glasbe konec, pustni župan nagovori domače, jim predstavi pustno vlado in na koncu še zapleše z gospodinjo.

Ob koncu obhodov, se odpeljejo na mozirski trg, kjer jih že čaka gruča otrok, za katere so to nedeljsko popoldne pripravili otroško maškarado.,

Ponedeljkovo okol’ofiranje

Ponedeljkovo okol’ofiranje s pustnim ansamblom “Boj se ga”, poteka po trgu Mozirje. Pustna druščina obišče vse hiše v trgu. Domačinom voščijo veselega Pusta, vabijo na torkov karneval in dodajo kakšno “Pustno” na račun družine ki jo obiščejo. Razdalje med enim in drugim so kratke, zato se glas ansambla Boj se ga sliši celi dan. Pri vsakem domu se pokaže, da so pustnaki zaželeni, saj jih vedno lepo postrežejo, zraven pa gospodar “kane” še nekaj v njihovo skrinjico.

Na pustni torek pustnaki v občini prevzamejo oblast

Pustni torek je najpomembnejši dan celotnega pustovanja.

Zgodaj zjutraj, ob 6 uri pustnaki prebudijo vse Mozirjane s svojo budnico.

Ob 7. uri iščejo pusta.

Ob 8. uri pustna vlada na občini Mozirje prevzame oblast. Tako so mozirski pustanki edino društvo v Sloveniji, ki imajo že po dolgoletni tradiciji oblast nad svojo občino. Pustni župan prevzame pravice od pravega mozirskega župana.

Po prevzemu oblasti sledi obhod domačega gospodarstva, kjer so deležni večjih denarnih donacij. Pust Mozirski gospodarstvenike opozori na napake, ki so jih zakrivili v preteklem letu in jim predlaga rešitve.

Ob 18. uri, pa sledi tradicionalna karnevalska povorka, na kateri poleg domačinov sodelujejo tudi gostje iz tujine. Karneval na trg privabi številne obiskovalce.

Torkov večer se nadaljuje v prireditvenem prostoru, kjer igra zabavni ansambel in rajanje traja vse do jutranjih ur. Ob polnoči, pa pust umre in se začne pepelnica.

Na pepelnično sredo je treba obleči črne hlače

Na pepelnično sredo že od zgodnjega jutra leži Pust na parah. Ob okrašeni krsti, ki je postavljena na sredi mozirskega trga, se menjava častna straža. Pustnaki so bele hlače zamenjali s črnimi. Popoldne se začne pogreb, ki ga spremlja občinstvo. Pusta pospremijo na Pekove Lave in ga zažgejo na grmadi.

Zadnje dejanje je sedmina za aktivno sodelujoče pustnake. Pred Maksetovo hišo na trgu jih čakajo preste z senftom, pivo in vino, kar je tradicionalna pojedina ob zaključku pustovanja.

Na sedmini se prebere testament- poslednje želje Pusta Mozirskega.